Se upp för skadliga o-eko produkter

Postat den M d Y av Ec-Go! Blogg | 0 kommentarer

 

Det finns mycket frukt å grönt och annat gott i livsmedelsbutikerna idag. Men allt är inte grönt som glimmar!

Naturskyddsföreningen har flaggat för några av de mest besprutade och miljöfarliga livsmedel som vi ofta köper och sätter i oss. Bra att veta är att det finns ekologiska alternativ till dessa produkter!

De mest besprutade livsmedel som du bör byta ut till ekologiska alternativ är kaffe, frukt och grönsaker (banan, vindruvor, citrusfrukter), mejeriprodukter, kött och potatis (och även vissa spannmål). Finns till exempel inte ekologiska bananer, eller tycker du priset är för högt så vänta tills det är kampanj eller välj en annan ekologisk frukt den gången!

Tyvärr så skadar det bekämpningsmedel som grödorna besprutas med allt det kommer i kontakt med, alltså naturen, människorna som jobbar med det och vi som äter av det och alla organismer som finns på jorden. Även om oekologiska produkter får säljas i butikerna så är de inte fria från dessa skadliga ämnen. De mest utsatta är barn, tonåringar och foster. De skadliga kemikalierna i bekämpningsmedel kan bidrar till nervskador, cancer, fetma, diabetes och infertilitet. I de länder där odlarna som använder sig av bekämpningsmedel inte har råd med dyr skyddsutrustning är konsekvenserna i värst.

En tanke många kanske har är att köper jag svenskodlad mat så är det bättre än ekologisk odlad mat som ofta har färdats långa vägar, men även i Sverige är bekämpningsmedlen farliga och även här förstör det vårat vatten och allt som lever i naturen. Till exempel är svensk potatis en stor bov i dramat och även oekologiska mejeri- och köttprodukter. Det finns naturliga sätt att odla fram vår mat på som istället bidrar till en rikare natur och dessutom ger oss bra mat.

Priset vi får betala för detta är några kronor extra per produkt, oftast, men att det är vad mat egentligen kostar för att den ska odlas på ett sunt sätt. Och visst känns det fint att veta att alla parter med i produktens framställning har haft det bra och att naturen inte tar skada!

Ett tips är att titta efter eko-märkning på livsmedlen du köper. Kanske tänker du inte på att även godis kan vara ekologiskt? Ec-Go väljer att bidra med goda och ekologiska produkter, och vilken vinst att äta godis med ett rent samvete och för en god sak!


Nästa

Föregående

Lämna en kommentar

Kommentarer kommer att godkännas innan dom visas.