Fakta Stevia

Postat den M d Y av Ec-Go! Blogg | 0 kommentarer

Vad är stevia? 
Stevia (Stevia rebaudiana) är en växt med ursprung i Sydamerika. I flera hundra år har steviabladen använts som ett naturlig sötningsmedel, men det är först på senare år som steviaglykosidsötade produkter slagit sig in på den svenska marknaden. Vad är skillnaden på stevia och steviaglykodider?
I vardagligt språk används ordet stevia för sötningsmedlet, men faktum är att stevia refererar till själva växten.  Steviolglykosider är de söta ämnen som utvinns ur växten och som sedan blir det sötningsmedlet vi är bekanta med. Steviaglykosider är ungefär 300 gånger sötare än socker, vilket gör att endast en liten mängd behövs för att få fram en söt smak. 


Finns det några hälsofördelar? 
Steviaglykosider är fria från kalorier och kolhydrater. De har ett GI-index (glykemiskt index ) på noll,  vilket innebär att de varken påverkar  blodsocker- eller insulinnivån. Detta gör att steviaglykosider passar utmärkt för diabetiker, men även andra som av olika anledningar vill minska sitt sockerintag.

Steviaglykosider är till skillnad från socker inte skadligt för tänderna och innehåller bland annat järn, zink, magnesium and vitamin B3. Stevia består till 10,76% av kostfibrer, vilket är bra för matsmältningen.


Finns det några risker?
Steviolglykosider (E960) har genomgått omfattande säkerhetsprövningar och är sedan 2011 godkänt som livsmedelstillsatser av EU.  Steviaglykosider är säkra, men bör liksom allting annat ej överkonsumeras.


De 5 viktigaste fördelarna med steviaglykosider

  • Ett naturligt sötningsmedel.
  • Fritt från kalorier och kolhydrater.
  • Säkert för diabetiker.
  • Ingen negativ effekt på dina tänder.
  • Innehåller järn, zink, magnesium och vitamin B3.

Nästa

Föregående

Lämna en kommentar

Kommentarer kommer att godkännas innan dom visas.